top of page

Vuurademhaling


Vuurademhaling.

De vuurademhaling is een snelle middenrifademhaling (blaasbalachtige) beoefent door yogi’s en is gericht op het reinigen van lichaam en geest.

De ademtechniek focust zich vooral op de uitademing. Je ademt actief uit en passief in. Dit klinkt een beetje onnatuurlijk en dat is het in het begin ook. Het accent ligt op het navelpunt. Als je geoefend bent kom je tot 2 a 3 ademhalingen per seconde, onafgebroken en zonder pauze tussen de in- en uitademing.

Uitleg.

Bij de uitademing worden de buikspieren ingetrokken, waardoor het middenrif omhoog komt en de lucht uit de longen wordt geperst. Je ademt door je neus kort en heel krachtig uit, alsof je niest (je borstkas en ribbenkast blijven nagenoeg ontspannen). Bij de inademing ontspan je de buikspieren waardoor er als vanzelf (passief) lucht in de longen kan stromen. Je ademt als vanzelf door de neus in. Probeer hier niet ‘mee te helpen’ door actief in te ademen.

Zie het als een pompje waar je in knijpt zodat de lucht er uit wordt gedrukt, en loslaat zodat de lucht er weer in wordt gezogen.

De oefening.

Zit met gekruiste benen, met een rechte rug.

Adem diep in en zet daarbij je buik een beetje uit. (helpt je met de coördinatie) Trek vervolgens snel je buik in, zodat de adem in een scherpe stoot door de neus naar buiten stroomt. Nu laat je de buikspieren los zodat de lucht als vanzelf in de longen stroomt. Je ademt dus passief in. Dit herhaal je enige tijd. Je kunt het eerst langzaam doen. Begin met tien keer, wat je langzaam opvoert naar 30 keer tot een minuut. Dan hou je een pauze met diepe lange rustige ademhalingen. Je kunt het dan nog 2 keer herhalen. Wanneer je aan de oefening gewend bent kan de snelheid opgevoerd worden.

Wat deze ademhaling voor je zal doen.

Van de vuurademhaling wordt gezegd dat zij al het bloed in het lichaam in drie minuten kan reinigen. Zij verhoogt de spanning van het zenuwstelsel en maakt zwakke zenuwen sterker. De vuurademhaling ontgift niet alleen maar vergroot ook de longcapaciteit en maakt het magnetisch veld sterker, net zoals bij de langzame diepe ademhaling. Zij helpt ook bij ontwenningskuren.

Niet oefenen als je zwanger bent of menstrueert.

#meditatie #yoga #energie #adem

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page